Sprawdzony przepis na bezę Pawłowej, inaczej zwaną również tortem Pawłowej, pochodzi od członka mojej rodziny, a jako bazę wykorzystano przepis braci Kuroniów, który bardzo sobie chwalimy. Dodam, że jest to idealny deser dla osób stosujących dietę bezglutenową.
Fot. Smakove Love
Składniki:
- W zależności od wielkości tortownicy 4-6 białka jajek (24 cm lub 27 cm średnicy), ja podam dla tej większej
- 1 szklanka cukru, może być cukier puder, ale nie musi
- Szczypta proszku do pieczenia
- Łyżka i ciut lodowatej wody
- Łyżeczka i ciut cytryny lub octu
- Łyżka czubata mąki ziemniaczanej
- 250 ml śmietany 36%
- owoce, najlepiej kwaśne – robiliśmy z truskawkami i kiwi oraz truskawkami i borówką amerykańską, ale świetne będą maliny, czy wiśnie
Sposób przygotowania:
- Miksujemy same białka do sztywności, w między czasie dodajemy najpierw cukier nadal miksując,
- Następnie miksując dodajemy proszek do pieczenia, wodę, ocet i mąkę ziemniaczaną
- Nakładamy tak ubitą masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i pieczemy przez 30 min.
- Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę piekarnika do 100 stopni i pieczemy jeszcze 25-30 minut
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezę do wyschnięcia i by nabrała chrupkości jeszcze co najmniej godzinę (można dłużej do 3 godzin)
- W między czasie ubijamy śmietanę, ja dodaję łyżkę cukru, by lepiej się ubijała
- Gdy beza jest gotowa do podania, nakładamy na nią ubitą śmietanę, a na śmietanę pokrojone świeże owoce
Fot. Smakove Love
Ten deser jest przepyszny, środek bezy będzie piankowy nieco przypominający ptasie mleczko, czy ciepłe lody. Niektórzy to lubią, inni starają się bezę maksymalnie wysuszyć. O ile łatwo całkiem wysuszyć małe bezy, o tyle z taką dużą nie jest już tak prosto – sami musicie zdecydować co wolicie.
Smacznego!
Fot. Smakove Love