Suflet z gorzkiej czekolady z papryczką chili

Ten suflet jest dla miłośników gorzkiej czekolady i lubiących mało słodkie desery. Poniższe proporcje wystarczą na 3 kokilki, jeśli chcemy przygotować więcej porcji przeliczmy, że jedno jajko to półtorej porcji.

Składniki:

  • 2 jaja
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1-2 łyżki cukru
  • ½ papryczki chili
  • 25 g masła

Sposób przygotowania:

  • Czekoladę rozpuścić, albo w kąpieli wodnej, albo na bardzo małym ogniu oddając małą ilość mleka – mieszając. Foremki wysmarować masłem i obsypać cukrem.
  • Następnie czekoladę wymieszać z 25 g masła aż rozpuszczenia.
  • Papryczkę chili obrać ze skórki, usunąć pestki i drobno pokroić.
  • Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać1  łyżkę cukru, chili i czekoladę – wymieszać. Białka ubić na delikatną pianę, można do ich ubijania dodać 1 łyżkę cukru.
  • Jedną łyżkę piany dodajemy do czekolady, resztę mocno ubijamy i dodajemy do masy. Delikatnie wymieszać. Wlewamy do foremki na ¾ wysokości i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 12 min.-15 min. w zależności od wielkości foremek.

Suflet nam wyszedł jeśli w środku będzie płynny, nie przejmujemy się tym, że popękał.

suflet czekoladowy

Fot. Smakove Love

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s