Ciasto biszkoptowe pomarańczowo-cytrynowe

Dziś zamieszczę bardzo udany, łatwy wykonaniu i zawsze się udający, przepis na ciasto biszkoptowe. Oryginalnie był to przepis po prostu na ciasto biszkoptowe, nie dodając owoców możecie je przygotować. Ponieważ dla mnie to ciasto było za słodkie i nieco za zwyczajne, dodałam do niego owoce cytrusowe: możemy je zrobić albo z samą cytryną (wyjdzie bardziej kwaskowe – idealne na lato), albo pomarańczowo-cytrynowe (optymalne wyważenie smaku), albo pomarańczowe (nieco mniej wyraziste, ale smaczne).

ciasto biszkoptowe

Fot. Smakove Love

Składniki:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy

ciasto biszkoptowe

Fot. Smakove Love

Sposób przygotowania:

  • Jaja z cukrem ubić aż do powstania pulchnej masy
  • Do ubitej masy dodawać po łyżce mąki stale ubijając – mąkę wsypywać lekko po ściance naczynia
  • Ciasto wylać do formy podłużnej lub foremek do muffinek – posmarowanych masłem i bułką tartą
  • Cytrusy pokroić w cienkie plastry ze skórką, włożyć je do formy (do muffinek na krzyż cytrynę z pomarańczą, do formy podłużnej na zmianę co 1 cm)
  • Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
  • Upiec do jasnożółtego koloru, ok. 30 min. dla muffinek i 40 dla ciasta w formie

ciasto biszkoptowe

ciasto biszkoptowe

ciasto biszkoptowe

Fot. Smakove Love

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s