Ruskoje żarkoje, czyli zapiekanka mięsno-warzywna w garnku rzymskim

Jak wskazuje nazwa jest to danie pochodzenia rosyjskiego i oznacza po prostu „gorące”, dlatego idealnie nadaje się na zimne jesienne i zimowe miesiące. Jest to danie jednogarnkowe, czymś pomiędzy gęstą zupą, a gulaszem.

Podaję przepis na 4 porcje.

Polecam garnki rzymskie robione ręcznie w Bułgarii, są ładne i tańsze niż nasze wyroby. Można je kupić na Allegro. Jeśli nie macie garnków rzymskich, zróbcie je w naczyniu żaroodporny lub garnku metalowym przykrytym nakrywką z otworami (albo przykryjcie folią aluminiową, ale podziurawioną w kilku miejscach), a podajemy na głębokich talerzach lub miseczkach.

 

Składniki:

  • 1,5 piersi z kurczaka
  • Pietruszka (2 szt.)
  • Marchew (2 szt.)
  • Cebula (2 szt.)
  • Ziemniaki (5 szt.)
  • Seler (0.5 szt.)
  • Czosnek (1 ząbek na jeden garnek rzymski – 4 szt.)
  • Kostka rosołowa rozpuszczona w 0,5 litra ciepłej wody
  • 1 kieliszek białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • Olej do smażenia mięsa i warzyw
  • Przyprawy: liść laurowy 1 na każdy garnek, ziele angielskie po 2 na jeden garnek oraz sól
  • Natka i śmietana do przybrania

zarkoje-SMAKOVELOVE

Fot. Smakove Love – żarkoje po wyjęciu z piekarnika, jeszcze bez śmietany i natki

Sposób przygotowania:

  • Kurczaka pokrojonego w kostkę i posolonego podsmażamy na oleju, na patelni.
  • Następnie po kolei pokrojone w kostkę i nieco posolone smażymy: seler, ziemniaki i cebulę kroimy w większą kostkę.
  • Marchewkę i korzeń pietruszki kroimy w plasterki również podsmażamy.
  • Wysmażonego kurczaka i warzywa układamy po kolei w warstwy, powtarzając je np. ziemniaki, mięso, pozostałe warzywa i znów ziemniaki, mięso i pozostałe warzywa.
  • Na samą górę kładziemy również podsmażony czosnek, liść laurowy oraz po 2 ziarnka ziela angielskiego.
  • Zalewamy warzywa wywarem z kostki rosołowej lub uprzednio przygotowanego rosołu.
  • Wsadzamy do piekarnika na 15 min. rozgrzanego do temp. 180 C.
  • Po 15 min. dodajemy do każdego garnka wino i na 15 min. ponownie wkładamy do piekarnika.
  • Po wyjęciu przed podaniem na wierch kładziemy 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% oraz bogato posypujemy posiekaną natką. Oryginalny przepis mówi, aby po dodaniu śmietany znów na kilka minut włożyć garnek do piekarnika, ja jednak wolę podawać je z zimną śmietaną, która świetnie chłodzi zbyt gorące jedzenie.

zarkoje-ze-smiatana-i-pietruszka-SMAKOVELOVE2

Fot. Smakove Love – żarkoje gotowe do spożycia

Życzę smacznego, to naprawdę świetne danie na jesień i zimę, bardzo dobrze rozgrzewa.

Można przygotowywać żarkoje  z innymi warzywami np. papryką, pieczarkami oraz innym mięsem: wieprzowym lub wołowym, czy indyczym.

Polecam również inne danie jednogarnkowe, idealne dla dzieci, potrawkę z dyni z kurczakiem:

https://smakove.wordpress.com/2013/09/20/danie-jednogarnkowe-potrawka-z-dyni/

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s