Przepis na dżem z jarzębiny

Ponieważ miałam w domy kupiony wcześniej cukier trzcinowy żelujący, postanowiłam go wykorzystać i dodając do jarzębiny, zrobić dżem jarzębinowy. O właściwościach zdrowotnych jarzębiny pisałam już w poście poniżej „Konfitura i syrop z jarzębiny”.

Jarzębinę zbieramy w październiku, po pierwszych przymrozkach, by straciła gorycz. Jeśli przetwory z niej chcemy zrobić z różnych względów wcześniej, to włóżmy ją do zamrażalnika na 2 dni. Zarówno dżem jak i konfitura z jarzębiny smakować będzie raczej dorosłym niż dzieciom, ze względu na lekko cierpki smak, podobnie jak w przypadku konfitury z żurawiny.

dzem-z-jarzebiny-SMAKOVELOVE

Fot. Smakove Love – zmrożona jarzębina

Jagody zrywamy z kiści, myjemy i przebieramy, zostawiamy tylko te zdrowe i bez przebarwień.

Poniżej podaję przepis na 0,5 kg jarzębiny.

Składniki:

  • 0,5 kg cukru żelującego (dobrze, żeby substancja żelująca była pochodzenia roślinnego)
  • 0,5 kg jarzębiny

dzem-z-jarzebin-wrze-SMAKOVELOVE

Fot. Smakove Love – wrząca jarzębina na dżem

Sposób przygotowania:

  • Rozdrobnić owoce widelcem, zostawiając w części całe owoce;
  • Połączyć cukier żelujący z jarzębiną i podgrzewać na małym ogniu;
  • Warzyć przez 5 minut;
  • Przelać do wcześniej wyparzonych słoiczków .

Z 0,5 kg owoców otrzymacie 2średnio-małe słoiczki lub jedne nieco większy.

dzem-z-jarzebiny-SMAKOVELOVE

Fot. Smakove Love – dżem z jarzębiny

Zapraszam również po przepisy na konfitury i syrop z berberysu oraz jarzębiny:

https://smakove.wordpress.com/2013/10/22/konfitury-i-syrop-z-berberysu/

https://smakove.wordpress.com/2013/10/21/konfitury-i-syrop-z-jarzebiny/

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s