Konfitury i syrop z berberysu

Berberys pospolity („berberis vulgaris”, „kwaśnica pospolita”), inaczej podobnie jak pigwa zwany „cytryną  Północy” lub „polską cytryną”. W swoich czerwonych podłużnych jagodach, skrywa swoje zdrowotne właściwości, które zawdzięcza bardzo wysokiej zawartości kwasu askorbinowego, inaczej witaminy C. Polska szlachta przygotowywała z berberysu zdrowotne nalewki.

Berberis_vulgaris z wikipedia SMAKOVELOVE

Fot. Wikipedia

Właściwości berberysu:

Zawiera więcej witaminy C niż cytryna. W owocach znajdziemy również witaminę E, a w liściach prowitaminę A.

Berberys obniża wysokie ciśnienie krwi, działa przeciwkrwotocznie i żółciopędnie – jest dobry na trawienie i przemianę materii, łagodzi stany zapalenia układu pokarmowego oraz zmniejsza napięcie mięśni gładkich. Ponadto łagodzi zapalenie stawów i spojówek, zapobiega kamicy wątrobowej oraz nerkowej, jest wsparciem w leczeniu chorób dróg moczowych. Wspomoże nas w przypadku braku apetytu. Berberys działa również przeciwbakteryjnie, przeciwbiegunkowo, przeciwcukrzycowo, antydepresyjnie i przeciwpierwotniakowo.

Nie podawać dzieciom i kobietom w ciąży, może wywołać nudności.

Źródło: fitness.wp.pl

Berberis_vulgaris-berberys-pospolity-wikipedia-SMAKOVELOVE

For. Wikipedia

Podaję przepis na 0,5 kg berberysu.

Składniki:

  • 0,5 kg berberysu
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 szklanki wody

berberys-smakovelove

Fot. Smakove Love – jagody berberysu

Sposób przygotowania:

  • Zrywamy jagody z kiści, zostawiamy tylko najzdrowsze owoce, również bez przebarwień. Dokładnie myjemy.
  • W innych przepisach znajdziecie uwagę o wyłuskiwaniu pestek, ja tego z lenistwa nie robię.
  • Cukier wsypujemy do głębokiej patelni lub garnka i dolewamy do niego wody, razem podgrzewamy na ogniu, aż cukier rozpuści się w wodzie i powstanie syrop.
  • Do wrzącego syropu wsypujemy berberys i podgrzewamy go na bardzo małym ogniu, aż do zagotowania.
  • Następnie zdejmujemy go na chwilę z ognia, i znów doprowadzamy do wrzenia. Powtarzamy tę czynność do 20 min.
  • Do wcześniej przygotowanych słoików – wyparzonych wrzątkiem – wkładamy owoce, a syrop zlewamy do butelki lub innego naczynia. Syrop, by był bardziej klarowny można przelać przez gazę, ja jednak tego nie robię.
  • Słoiki mocno zakręcone wkładamy do garnka i wekujemy przez 10 min. na małym gazie. Słoiki ciepłe i gorące wsadzajmy do  ciepłej wody, żeby nie pękły.
  • Po zawekowaniu wyjmujemy słoiki i stawiamy do góry nogami, by po odwróceniu się zassały.

konfitury-i-syrop-z-berberysu

Fot. Smakove Love – konfitury i syrop z berberysu

Syrop i konfitura z berberysu, przy tych samych proporcjach składników, są bardziej gęste niż syrop i konfitury z jarzębiny.

Konfitury polecam do wędlin i mięs, podobnie jak konfitury z żurawiny, czy jarzębiny. Syrop będzie idealny z ciepłą i zimną wodą oraz jako dodatek do herbaty.

konfitury-z-berberysu-smakovelove

Fot. Smakove Love – konfitury z berberysu

Z pół kilograma berberysu uzyskałam jeden słoiczek konfitur oraz ok. 0,350 litra syropu.

 

Zapraszam również po przepisy z jarzębiny dżem, konfitury oraz syrop:

https://smakove.wordpress.com/2013/10/22/przepis-na-dzem-z-jarzebiny/

https://smakove.wordpress.com/2013/10/21/konfitury-i-syrop-z-jarzebiny/

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s