Konfitury i syrop z jarzębiny

Jarzębina (inaczej jarząb pospolity). Dla mnie to taka polska „żurawina”. Konfitury z jarzębiny polecam do wędlin i mięs, tak jak żurawinę.

Zarówno dżem jak i konfitura z jarzębiny smakować będzie raczej dorosłym niż dzieciom, ze względu na lekko cierpki smak, podobnie jak w przypadku konfitury z żurawiny. Dzieciom na pewno do gustu przypadnie za to syrop z jarzębiny, który całkowicie pozbawiony jest cierpkości.

Właściwości jarzębiny

Jarzębina zawiera takie witaminy jak: A, C, E, K, P, ale szczególnie witaminę C. Witaminy C i P jarzębina zawiera więcej niż jabłka i gruszki. Dostarcza również takich minerałów jak: magnez, miedź, sód i potas. Dodatkowo znajdziemy w niej antocyjany, kwasy organiczne, gorycze, garbniki, flawonoidy, terpeny i cukry, a zwłaszcza fruktozę.

Jarzębinę warto spożywać przy chorobach nerek, wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz przy kłopotach z żołądkiem, dwunastnicą, jelitem cienkim. Ale jarzębina ma również korzystny wpływ na pracę serca,gdyż uszczelnia naczynia krwionośne. Zalecana jest również przy nadciśnieniu, cukrzycy i miażdżycy tętnic. Ponadto ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i moczopędne. Podaje się ją również przy awitaminozie.

Nie spożywajmy ich na surowo, gdyż zawierają toksyczny kwas parasorbinowy, który jednak ginie w ujemnej temperaturze (przymrozki, zamrażalka) oraz pod wpływem wysokiej temperatury.

Źródło: fitness.wp.pl

Jarzębinę zbieramy w październiku, po pierwszych przymrozkach, by straciła gorycz. Jeśli przetwory z niej chcemy zrobić z różnych względów wcześniej, to włóżmy ją do zamrażalnika na 2 dni. Ja w tym roku mroziłam ją sama, bo chciałam przetwory zrobić wcześniej.

Zrywamy jagody z kiści, zostawiamy tylko najzdrowsze owoce, również bez przebarwień. Dokładnie myjemy.

jarzebina-smakovelove

Fot. Smakove Love – jarzębina zmrożona

Podaję przepis na 1 kg jarzębiny. W innych przepisach widziałam nie raz jak podawano w składnikach o połowę mniej cukru niż owoców. Radzę dobierać owoce i cukier w proporcjach 1:1, bo jarzębina jest i kwaśna i cierpka. Nie jestem zwolenniczką przesładzania przetworów i ciast, ale uważam, że w przypadku kwaśnych owoców (również w przypadku berberysu) jest to proporcja konieczna.

Składniki:

  • 1 kg jarzębiny
  • 1 kg cukru
  • 1 szklanka wody (pół szklanki wody na 2 szklanki cukru)

syrop-do-konfitur SMAKOVELOVE

Fot. Smakove Love – syrop z cukru i wody

jarzebina-w-syropie-smakovelove

Fot. Smakove Love – jarzębina w syropie

jarzebina-wrzaca-smakovelove

For. Smakove Love – wrząca jarzębina

Sposób przygotowania:

  • Cukier wsypujemy do głębokiej patelni lub garnka i dolewamy do niego wody, razem podgrzewamy na ogniu, aż cukier rozpuści się w wodzie i powstanie syrop.
  • Do wrzącego syropu wsypujemy jarzębinę i podgrzewamy ją na bardzo małym ogniu aż do zagotowania.
  • Następnie zdejmujemy ją na chwilę z ognia, i znów doprowadzamy do wrzenia. Powtarzamy tę czynność do 20 min.
  • Do wcześniej przygotowanych słoików – wyparzonych wrzątkiem – wkładamy owoce, a syrop zlewamy do butelki lub innego naczynia. Syrop, by był bardziej klarowny można przelać przez gazę, ja jednak tego nie robię.
  • Słoiki mocno zakręcone wkładamy do garnka i wekujemy przez 10 min. na małym gazie. Słoiki ciepłe i gorące wsadzajmy do  ciepłej wody, żeby nie pękły.
  • Po zawekowaniu wyjmujemy słoiki i stawiamy do góry nogami, by po odwróceniu się zassały.

konfitury-i-syrop-z-jarzebiny

Fot. Smakove Love – konfitury i syrop z jarzębiny

konfitury-z-jarzebiny-smakovelove

Fot. Smakove Love – konfitura z jarzębiny

Z kilograma jarzębiny i cukru uzyskałam 3 słoiczki konfitury oraz 0,75 litra syropu. Syrop smakuje wspaniale z ciepłą i zimną wodą oraz jako dodatek do herbaty.

Zapraszam również po przepisy na dżem z jarzębiny oraz konfitury i syrop z berberysu:

https://smakove.wordpress.com/2013/10/22/przepis-na-dzem-z-jarzebiny/

https://smakove.wordpress.com/2013/10/22/konfitury-i-syrop-z-berberysu/

Do dzieła! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s