Indyjska sałtka z cieciorką

Lubicie cieciorkę? Ja bardzo, ma niepowtarzalny lekko orzechowy smak i wygląd. Tę sałatkę przywiozła znajoma z Indii.

Składniki:

  • Cieciorka –2 opakowania po 250 gram,
  • Kukurydza – 1 puszka,
  • Rodzynki – 0,5 kubka,
  • Ser żółty – 300 gram,
  • Olej – 2 łyżki,
  • Majonez – 6 łyżek lub więcej,
  • Przyprawy: sól, kurkuma lub carry oraz ostra papryka

Namaczamy cieciorkę przed gotowaniem na 12 godzin (z rana na wieczór lub na noc). Po 12 godzinach gotujemy ok. 45 min (aż zmięknie). Odcedzamy cieciorkę i dodajemy do niej: kukurydzę, rodzynki (wcześniej wyparzone) oraz ser żółty pokrojony w kostkę.
Doprawiamy olejem (by użyć mniej majonezu) oraz majonezem (ja nie żałuję lubię, gdy jest mocno majonezowa), solą, kurkumą lub carry i ostrą papryką w proszku. Sałatka dzięki kukurydzy i rodzynkom jest w smaku słodkawa. Proponuję podawać na ostro. Jest na tyle sycąca, że jemy ją bez żadnych dodatków.

salatka z cieciorki smakove_podpis

Fot. Smakove Love

PS. Ogromną zaletą cieciorki w przeciwieństwie do fasoli, czy grochu jest to, że nie ma właściwości wzdymających.

Zapraszam również po przepis na przystawkę z arbuza z fetą:

https://smakove.wordpress.com/2013/08/31/przystawka-z-arbuza-z-feta/

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s