Danie jednogarnkowe – potrawka z dyni

Zaczął się sezon na dynię, zrobiłam więc potrawkę z dyni. Jest to danie jednogarnkowe, idealne dla dzieci, choć ja również je uwielbiam. Podobnie jak zupa, świetnie rozgrzewa w zimne dni.

Potrzebne składniki to:

  • Dynia – zawsze robię z całej i w zależności od jej wielkości dobieram ilość kolejnych składników (załóżmy, że 4 kg),
  • Marchew – 0,5 kg,
  • Cebula – 0,5 kg ,
  • Pierś z kurczaka -1,5 – 2 piersi z kurczaka ,
  • Sól i pieprz  – do smaku .

potrawka z dyni

Fot. Smakove Love

Przyrządzanie: na dno garnka nalewamy wodę, którą podgrzewamy. Następnie na rozgrzaną wodę nakładamy warstwę  dyni, marchewki,  mięsa  i cebuli. Raz na kilka warstw przyprawiamy solą i pieprzem. Pichcimy pod przykrywką na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając aż dynia i marchew zmięknie – około 1 godziny.

potrawka z dyni2

Fot. Smakove Love

Ponieważ przygotowanie potrawy jest męczące (ćwiartowanie dyni)  warto jej zrobić więcej, czyli z całej dyni. Powinno wystarczyć  na 3 dni dla trzy osobowej rodziny. W  zależności od upodobań podawać razem z chlebem posmarowanym masłem.

Życzę powodzenia w krojeniu dyni.  Smacznego!

potrawka z dyni

Fot. Smakove Love

 

Polecam również przepis na inne danie jednogarnkowe: ruskoje żarkoje

https://smakove.wordpress.com/2013/10/27/ruskoje-zarkoje-czyli-zapiekanka-miesno-warzywna-w-garnku-rzymskim/

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s