Przepis na syrop sosnowy oraz nalewkę

Idzie jesień i zima, dobrze wiedzieć jak przygotować syrop sosnowy. My taki syrop ostatnio robimy co roku, może to placebo, ale nasze chore gardła odczuwają po jego spożyciu poprawę. Syrop taki możemy zrobić albo z zielonych szyszek, albo też z młodych pędów sosny.

Niestety pędy i szyszki musimy zerwać w maju, żeby nasz syrop był gotowy na jesień, także jego przygotowanie trzeba przewidzieć znacznie wcześniej.

Składniki:

  • Pędy lub szyszki sosny, taka ilość jaką zbierzemy 🙂
  • Cukier
  • Opcjonalnie: 1-2 łyżki przegotowanej, lekko ciepłej wody

Pędy i szyszki, ktore zbierzemy umieszczamy w butelce lub słoiku. Zasypujemy je cukrem aż do całkowitego przykrycia. Możemy dodać 1-2 łyżki ciepłej wody, by cukier szybciej się rozpuścił. Stawiamy na oknie w ciepłym miejscu. Gdy cukier się rozpuści (po ok. miesiącu) syrop jest dobry do spożycia. Przyznam, że mój robi się przynajmniej 3 miesiące, aż do końca lata  i pierwszej potrzeby jego użycia. Wówczas odlewam syrop do mniejszej butelki. Nie gotuję ani pędów, ani szyszek, by nie traciły cennych wartości, nie dodaję również alkoholu, by każdy i zawsze mógł go spożyć.

Szyszki i pędy, z których odleje syrop zalewam następnie wódką. Napitek można podawać po miesiącu, po uprzednim odcedzeniu. To dobry napitek dla dorosłych na przeziębienie lub po prostu na rozgrzanie się zimą.

  • Syrop z pędów będzie miał dla siebie charakterystyczny pyłek.

pedy sosny

  • Syrop z szyszek musi być przygotowany z młodych szyszek, żeby smak syropu nie był zbyt „drewniany”.

syrop z szyszek

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s