Przepis na lody jagodowe (z jajkami)

Załączam już ostatni typowo letni przepis, tym razem na lody jagodowe, a tak naprawdę z  owocami leśnymi. Ja w tym przpisie wykorzystałam te owoce, które nazbierałam w lesie tj. jagody, maliny jeżyny i borówki.

Składniki:

  • 2 żółtka jaj
  • 200 ml mleka 1,5%
  • 200 ml kremówki – 30%
  • 50-70 g cukru pudru lub fruktozy
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 300 g owoców leśnych
  • Listki melisy lub mięty do dekoracji

gravatar smakove

Fot. Smakove Love – lody jagodowe podane z jogurtowo-maślankowymi

Ubijamy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do jasnej masy. Dodajemy zimne mleko. Obijamy osobno śmietanę kremówkę. Łączymy ubitą kremówkę z masą. Tak przyrządzoną masę wlewmy do maszyny do lodów, dodając do niej jagody i inne owoce leśne.

Czas pracy maszyny 40 minut. W zależności od stopnia ubicia kremówki lody mogą być spożywane od razu lub mogą potrzebować włożenia ich do zamrażalnika na 1-2 godziny. Dekorujemy listkami melisy lub mięty.

PS. W zależności od gustu można dodać mniej lub więcej cukru i owoców.

lody jagodowe

Fot. Smakove Love – lody z owoców leśnych podane z sorbetami arbuzowymi

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s