Załączam już ostatni typowo letni przepis, tym razem na lody jagodowe, a tak naprawdę z owocami leśnymi. Ja w tym przpisie wykorzystałam te owoce, które nazbierałam w lesie tj. jagody, maliny jeżyny i borówki.
Składniki:
- 2 żółtka jaj
- 200 ml mleka 1,5%
- 200 ml kremówki – 30%
- 50-70 g cukru pudru lub fruktozy
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 300 g owoców leśnych
- Listki melisy lub mięty do dekoracji
Fot. Smakove Love – lody jagodowe podane z jogurtowo-maślankowymi
Ubijamy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do jasnej masy. Dodajemy zimne mleko. Obijamy osobno śmietanę kremówkę. Łączymy ubitą kremówkę z masą. Tak przyrządzoną masę wlewmy do maszyny do lodów, dodając do niej jagody i inne owoce leśne.
Czas pracy maszyny 40 minut. W zależności od stopnia ubicia kremówki lody mogą być spożywane od razu lub mogą potrzebować włożenia ich do zamrażalnika na 1-2 godziny. Dekorujemy listkami melisy lub mięty.
PS. W zależności od gustu można dodać mniej lub więcej cukru i owoców.
Fot. Smakove Love – lody z owoców leśnych podane z sorbetami arbuzowymi