Przepis na lody jogurtowo-maślankowe z imbirem i czekoladą (bez jajek)

Tym razem załączam przetestowany w tym sezonie letnim przepis na lody jogurtowo-maślankowe bez jajek:

  • 250 g jogurtu greckiego lub jogurtu bałkańskiego
  • 650 g maślanki naturalnej
  • 3 łyżki miodu, jeśli wolicie bardziej słodkie smaki dodajcie miodu więcej – 5 łyżek
  • Starty mały korzeń imbiru na drobnych oczkach tarki, uprzednio obrany
  • Pokrojona drobno gorzka czekolada
  • Zamiast wyżej wymiennych dodatków możemy wybrać inne, które lubimy

lody jogurtowo maslankowe z imbirem i czekolada2

Fot. Smakove Love – lody jogurtowo-maślankowe podane z lodami z owocami leśnymi

Do włączonej maszyny do lodów o pojemniku 1 litr (uprzednio zamrażamy wkład przez około 20 godzin) wlewamy jogurt i maślankę, dodajemy miód oraz dodatki. Po 40 minutach wyłączamy maszynę, lody mają idealną konsystencję do spożywania od razu po wyjęciu z maszyny, dzięki gęstemu jogurtowi greckiemu. Jeżeli zamiast jogurtu greckiego dodamy jogurt bałkański, lody będą nieco bardziej wytrawne o lekkim słonawym smaku.

W następnym poście podam przepis na lody z owocami leśmymi i niniejszym zakończę w tym sezonie dzielenię się przepisami na lody.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s