Przepis na lody arbuzowe – sorbety

Koniec lata się zbliża, więc chciałabym się z Wami podzielić wypróbowanymi przepisami na lody domowej roboty. Zacznę od moich ulubionych sorbetów arbuzowych. To dobra alternatywa dla osób, które nie chcą sobie odmawiać przyjemności, ale powinny uważać na wagę.

Ten przepis zawiera niewielkie ilości cukru, którego można w ogóle nie dodawać, jeśli arbuz jest bardzo słodki. Co prawda Michel Montignac sorbetów z arbuza  zapewne by nie pochwalił, bo akurat z owoców, odradza właśnie spożywania arbuzów i melonów osobom odchudzającym się lub chcącym schudnąć. Choć bardzo sobie cenię jego zasady żywieniowe, to wychodzę z założenia, że jak ktoś musi lub chce zjeść lody, to lepiej by zjadł właśnie taki sorbet, a nie tłuste lody mleczne z dużą ilością cukru. Ale ad rem:

Przepis ten można zastosować również bez używania maszyny do lodów, ale taka maszyna ułatwia sprawę. Dodam tylko, że sceptycznie podchodziłam do jej zakupu, dlatego zainwestowałam w najtańszą :).

Ja mam akurat maszynę, w której można zrobić 1litr lodów i dlatego podam przepis na 1 litr lodów.

sorbety arbuzowe

Fot. Smakove Love – sorbet arbuzowy z rodzynkami i czekoladą

Składniki:

  • W zależności od wielkości arbuza, na taką porcję będzie potrzebna ¼ arbuza (ok. 7kg) lub ½ arbuza (ok. 4 kg). Radzę kupić cały a resztę zjeść w sposób tradycyjny lub przeznaczyć na pyszną wytrawną przystawkę, którą  opiszę w innym poście.
  • 2-3 łyżki cukru pudru lub bez cukru – w zależności od słodkości arbuza. Zamiast cukru pudru możemy użyć fruktozy lub miodu.
  • Można dodać 2-5 łyżek wina białego, czerwonego lub różowego.
  • Polecam wrzucić do tych lodów dodatki, aby były ciekawsze w smaku. W jednym z przepisów użyłam malin i moim zdaniem te lody były najsmaczniejsze. Następnym razem dodałam to co miałam w domu, czyli rodzynki i drobno pokrojoną czekoladę 70%. Dodatki daję na oko J.
  • Do dekoracji deseru polecam melisę cytrynową 1-2 listki lub listek mięty.

sorbet arbuzowy z malinami i owoce lesne

Fot. Smakove Love – sorbety arbuzowe z malinami oraz lody śmietankowe z owocami leśnymi

Sposób przyrządzenia:

  • Miąższ arbuza kroimy w kostki, oczyszczając arbuz z pestek. Niestety jest to nieco żmudne zajęcie, ale smak Wam to wynagrodzi.
  • Następnie miksujemy miąższ, dodając do niego cukier puder lub fruktozę/ miód oraz wino.
  • Uzyskamy bardzo płynną masę, którą wlewamy do maszyny do lodów na 40 min.
  • Następnie dorzucamy do niej dodatki np. maliny.
  • Mrozimy przez minimum 3-4 godziny.

Uwaga:

  • Wkład do maszyny do lodów musi być uprzednio zamrożony przez 20 godzin.
  • Niestety te lody nie nadają się od razu po przygotowaniu w maszynie do spożycia, tak jak np. lody jogurtowe (patrz inny przepis), gdyż są zbyt płynne. Dlatego musimy je mrozić przez minimum 3-4 godziny, wcześniej przelewamy je do plastikowego pojemnika.
  • Jeśli nie używamy maszyny do lodów, po zmiksowaniu arbuza dołóżmy dodatki oraz zamroźmy je.
  • Przed podaniem kroimy porcje lodów z bloku. Odstawmy je przed podaniem, by nieco się rozpuściły i nie stanowiły zbitego bloku lub też podajemy je bardziej rozdrobnione.
  • Udekorujmy lody listkami melisy cytrynowej lub mięty.

W upały lody najbardziej smakują z kawą mrożoną, w dni mniej upalne z ciepłą  kawą.

sorbety arbuzowe z rodzynkami i czekolada oraz winem cz smakove 1

Fot. Smakove Love – lody najbardziej smakują z kawą

Smacznego 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s