Przepis na ciasto marchewkowe (też bezglutenowe) z sokiem marchewkowo-jabłkowym

Zawsze robię ciasto marchewkowe, gdy wcześniej przygotuję sok marchewkowo-jabłkowy, czyli wykorzystuję to, co pozostanie po wyciśnięciu soku. Dlatego zamieszczam od razu dwa przepisy :).

Przepis na sok marchewkowo-jabłkowy z sokowirówki:

  • Miksujemy 1-2 kg marchwi i 1-2 kg jabłek, najlepiej o winnym smaku (zamiast jabłek możemy dodawać np. owoce cytrusowe, jednak dla naszego ciasta najlepiej jeśli będzie on z samej marchwi lub marchwi z jabłkiem, która nadaje wilgotności suchym resztkom z marchwi).
  • Aby wykorzystać pozostałości po soku jako wkład do ciasta, obierzmy marchew (zwłaszcza starą) i wytnijmy gniazda z jabłek przed ich wyciskaniem.
  • Sok jabłkowy oddzieli się od marchewkowego, dlatego przed podaniem wymieszajmy go.
  • Możemy do niego dodać listek melisy cytrynowej.
  • Resztę wkładu odkładamy do ciasta, a pozostałą część mrozimy na kolejne ciasta.

Uwaga:

  • Aby robić sok marchwiowy trzeba mieć mocniejszą sokowirówkę, czyli przynajmniej powyżej 200 W, a najlepiej jeszcze to mocniejsze (sokowirówki mają moc od 150 do 750 W).
  • Z około 1 kg marchwi i 1  kg jabłek uzyskamy około pół litra soku, to oczywiście zależy od jakości naszych warzyw i owoców.
  • Sok taki ma największą wartość przez 1 dzień/ dobę i trzeba przechowywać w lodówce w temp. od 2 do 6 °C, by się nie psuł i nie tracił wartości odżywczych.
  • Taki sok to samo zdrowie: jest bez cukru, zawiera składniki bioaktywne, gdyż nie jest poddawany pasteryzacji (obróbce termicznej).

sok march jablk i ciasto march

Fot. Smakove Love

Przepis na ciasto marchewkowe:

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5-3 szklanek mąki (do ciasta bezglutenowego zamiast mąki pszennej dodajemy ryżową  lub sojową)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (dodatkowo do ciasta bezglutenowego dodajmy 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia więcej)
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cynamonu ew. wzbogacone przyprawą do piernika
  • Szczypta soli
  • 3-4 szklanki startej marchewki na drobne oczka lub po soku s sokowirówki, może być z jabłkiem nada wilgotności
  • ¾ szklanki oleju
  • Bakalie: rodzynki i orzechy, ew. suszone śliwki czy migdały

 

Jajka miksujemy z cukrem na białą masę. Dodajemy mąkę, z proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i przyprawą do piernika nadal miksując. Następnie dodajemy startą marchew  olej. Na końcu dodajemy bakalie mieszkając łyżką. Taką masę wykładamy do keksówki, albo okrągłej formy uprzednio wyłożonej pergaminem lub też do foremek do muffinek. Jeśli robimy muffinki nałóżmy ciasto do wysokości górnej krawędzi, a w środek każdej włóżmy jeden duży smakołyk np. orzech laskowy lub śliwkę suszoną.

Wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 °C i sprawdzamy po ok. 60 minutach drewnianym patyczkiem (do suchego). W razie potrzeby pieczemy do 80 minut. Pieczemy na programie, który ogrzewa górę i dół.

ciasto marchewkowe

Fot. Smakove Love – ciasto marchewkowe z mąki pszennej

Poniżej prezentuje zdjęcia ciasta marchewkowego bezglutenowego z mąki ryżowej:

ciasto marchewkowe bezglutenowe

ciasto marchewkowe bezglutenowe

ciasto marchewkowe z maka ryzowa bezglutenowe small

Fot. Smakove Love – ciasto marchewkowe z mąki ryżowej

Przyznam szczerze, że ładniejsze ciasto wyszło z mąki ryżowej, bardziej nam smakowało, jest bardziej dietetyczne i jeszcze bezglutenowcy mogą je z nami jeść – same korzyści!

Przetestowałam również przepis z moją sojową, również wyszło bardzo dobre ciasto:

ciasto marchew z m sojowa smakove

Fot. Smakove Love

 

PS. Zrobiłam ostatnio ten sam przepis tyle, że z mąki kukurydzianej i w formie muffinów. Ciasto wyszło, ale ta maka jest specyficzna, nieco za gruba. Ranking ze wszystkich mąk wygrywa więc ryżowa do tego przepisu:

ciasto marchewkowe z mąki kukurydzianej

Fot. Smakove Love – ciasto marchewkowe „muffinki” z mąki kukurydzianej, ozdobione skórką pomarańczową skarmelizowaną. W środku każdego muffinka duży orzech włoski.

 

Smacznego!

 

Odsyłam również do przepisu na Apple pie, czyli amerykańską szarlotkę:

https://smakove.wordpress.com/2013/10/26/przepis-na-apple-pie-czyli-amerykanska-szarlotke-tez-bezglutenowy/

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Przepis na ciasto marchewkowe (też bezglutenowe) z sokiem marchewkowo-jabłkowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s